tiistai 19. maaliskuuta 2013

Lohikatkarapuhyytelö

Tänään jakoon meidän perheen suosikki, eli lohikatkarapuhyytelö. Reseptin sain aikanaan lähes parikymmentävuotta sitten ystävältäni ja edelleen tämä maistuu hyvältä. Tätä tehdään kaikkiin juhliin ja välillä ihan muutenkin. On tosi maukasta esim. tumman leivän päällä. Kesäisin teen vähemmän liivatetta sisältävän version ja nautimme tätä uusien perunoiden kanssa. Nam! Tämä muotoutuu helposti myös hyytelökakuksi.

Teen tämän aina laktoosittomana, mutta maku on sama tekee miten vaan. 

Kuvassa hyytelö on suoraan vuoasta, eli koristelut puuttuvat. Sopivaa kuvaa ei vaan löytynyt tähän hätään.



Jotenkin näin se menee:
150 g kylmäsavulohta
360 g katkarapuja (esim. Pirkka)
1 tlk kermaa (vaahdotettuna)
1 prk kermaviiliä
½ tl suolaa
3 tl sokeria
1 pieni prk ranskankermaa (n. 150g? creme fraiche)
1 dl tilliä pilkottuna
mustapippuria rouhittuna maun mukaan
4 rkl sitruunan mehua
5-6 liivatelehteä

Kulho n. 2 litraa. 

Pilko kylmäsavulohi pieneksi palasiksi. Sulata ja valuta katkaravut. 
Vaahdota kerma. Laita toiseen astiaan kala, katkaravut, kermaviili, ranskankerma, tilli ja mausteet, sekoita. Lisää tähän varovasti myös vaahdotettu kerma. Sekoita ja maista! 
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan (ks ohje pussin kyljestä). Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Kuumenna sitruunamehu ja sulata liivatelehdet mehuun. Kaada liivatelehti-sitruunamehuneste ohuena nauhana hyvin sekoittaen kerma-kalaseokseen. 

Käytä hyytelövuokaa (itse käytän Tupperwaren vuokaa) tai vuoraa muu vuoka tuorekelmulla ja kaada massa siihen. Anna hyytyä yön yli jääkaapissa. Koristele ja nauti.

Itselläni on ohjeesta tallella vain ainesosat, eli ei mitään työvaiheita. Olen tehnyt tätä sen verran usein, ettei tule ajateltua mitä tekee. En myöskään noudata tuota ohjetta ihan tarkalleen vaan maistan ja lisäilen mausteita sen mukaan. Toivottavasti tästä saa kuitenkin jotain tolkkua. Laittakaa ihmeessä viestiä jos on kysyttävää ohjeeseen liittyen.

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hei ja Hyvää jouluviikkoa , lähes joulua jo.
    Tämä resepti on itsellänikin ollut vuosikymmenet , välillä elämäntilanteen muuttuessa unohtuikin.tänään taas tein, mutta outo juttu hyytyminen ei vain tahdo alkaa , lisäsin liivatettakin ..katsotaan miten minun käy.

    VastaaPoista

Rakastan kommentteja, joten olen todella iloinen jos jätät viestin käynnistäsi. Olet lämpimästi tervetullut uudelleen.

Toivoo Kati